23. září 2013

"HOW TO" - VW BEETLE

Tímto plním můj slib, že budu víc fotit. Uvidíme, jestli se některá nebo některý z vás odhodlá a podle obrázků vyzkouší dort postavit. Od ostatních příspěvků, tyhle vydatnější poznáte tím, že budou mít titulek "HOW TO".
Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli to někomu k něčemu bylo. Případně jakých informací potřebujete víc a čeho je zbytečně moc.

Nebudu vám psát recepty na korpusy a krémy. Počítám s tím, že máte sami ty svoje nejlepší recepty - od maminek, od babiček. Měla by to být spíš procházka stavěním, potahováním a finálním malováním, než klasická kuchařka. 

Tenhle Brouk vznikl jako dárek pro slečnu, která měla těsně před svatbou. Takže takový předsvatební dortík. Byla to jedna z prvních zakázek po prázdninách a musím říct, že jsem si to opravdu užila. Když bylo hotovo, vlezla jsem si na svoje stránky a koukla se, jak vypadal můj první Brouk, který jsem dělala asi před dvěma lety. Pamatovala jsem si ho jako perfektní kopii. Nebyla :) Ne, že by tohle věrná kopie byla, o to se ani úplně nesnažíme, ale byla jsem mile překvapená, že dělám nějaké (po)kroky.

No a teď už si to se mnou pojďte projít skoro krůček po krůčku ♥

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

●HOW TO●

00:30 práce + 03:00 lednice
V první fázi se nesnažte být moc kreativní. Naším hlavním cílem je, udělat z korpusu a krému tuhou sochu. Takže jen postavíme hrubý základ a rychle s ním do ledničky. Podle toho, jak vám lednička chladí můžete dort vyndat třeba po třech, čtyrech hodinách.


●●●

01:00 práce
Na internetu si najděte fotky auta ze všech možných stran. Je možné, že najdete i plánek auta s pohledem shora, v tom případě si ho vemte k ruce. Proporce jsou důležité. Ale zase to nepřehánějte. Jsou důležité proto, aby se auto podobalo tomu, co děláte. Ale na druhou stranu v dortovém světě, není víc než obří hlava na malém těle nebo autíčko trochu zdrclé - zkrácené. Tyhle úpravy jsou vždy výhoda, vypadají potom více pohádkově. Teda pokud samozřejmě neděláte například letadlo pro leteckou společnost, kdy musíte splnit i počet okýnek:) 

Podle fotek si na korpus načrtněte, kde bude nejlepší řezat. Nebojte se toho, když vám to ujede a netruchlete nad odřezaným materiálem. Ten se většinou zužitkuje na dort a když ne přímo na dort, můžete tím nakrmit mlsné jazýčky.


●●●

00:30 práce + 1:00 lednice
V tomhle případě odřezky s krémem můžeme hodit do mixéru a díky tomu nám vznikne hmota se stejnou chutí jako dort, akorát s jinou konzistencí. Tím pak můžete ladit detaily, zacpat tím nějaké nerovnosti nebo uhladit kapotu. V téhle chvíli, kdy už se začíná podobat autu, je čas ho dát zase do ledničky. Jakmile Vám pod rukama začne dortík měknout, nemá cenu si s ním dál hrát. Takže šup do chladu.


●●●

00:30 práce + 1:00 lednice
Po hodince vyndáme auto z ledničky už jen na skok. Zahladíme ho co nejvíce do finálních tvarů a pokryjeme slabou vrstvou krému, kterou po půl hodince v lednici zahladíme do dokonalosti. Krémem pokrýváme  dort z toho důvodu, že potahovka pod sebou potřebuje tuk, aby se Vám neroztekla.


●●●

00:30 práce
Nezapomeňte nakonec na vykrojení otvorů pro kola a otvory na světla. Vždycky je vykrojte o něco větší. Počítejte s tím, že potahovací hmota ještě nějaký ten materiál přidá.


●●●

 potáhování a detaily 02:30 práce + 01:00 lednice
Zatímco válíme potahovku, máme auto ještě v lednici, na čisté podložce. Kdybyste ho nechali na špinavé nebo mokré podložce, měli byste problémy při potahování. Potahovka reaguje na vlhkost, takže by se vám zbytečně lepila k podložce.
Od této doby pracujeme rychleji. Nebo se alespoň snažíme:)  Každá potahovka reaguje jinak. My používáme Satin Ice . Je sice jedna z těch dražších, ale chuťově nejlepší, co na trhu je.
Má ale také své proti a to je rychlé osychání. Takže jakékoliv úpravy - rytí, mačkání - musí probíhat vcelku rychle.
Pro odkrojení potahovky můžete použít ostrý nůž nebo čistou čepel řezáku.


●●●

Na vytlačení světýlek používáme cokoliv kulatého. Konec vařečky, pokud nemáte koupená rádýlka, bohatě postačí.


●●●

Pro naznačení drážek si můžeme všelijak pomoci. Například zapíchnutý potravinářský drátek ve středu kapoty pomůže s orientací a přesností.


●●●

Očička vyplníme stejně velkou porcí potahovky a kolem dokola, pro lepší 3D efekt, uděláme z potahovky lem. V případě, že se vám špatně pracuje s potahovkou, můžete na tyto malé věcičky použít Gum pastu (také používáme Satin Ice). Je čistě bílá, ale není tak lepivá, takže mini zdobení je s ní snazší.


●●●

barvení 02:00 práce
Měli jsme výhodu, že svatební Brouk je bílý. Takže nám odpadlo barvení celého auta. Pokud budete tvořit barevnou variantu, můžete potahovku nabarvit předem nebo si sehnat barevnou variantu potahovky. 
Přeci jen jsme ale nezůstali u čistě bílé. Použili jsme okrovou na stínování a navození patinového efektu.


●●●

Kolečka můžete připravit buď z korpusu potaženým černou hmotou nebo z hmoty samotné (pokud zrovna neděláte obří traktorová kola).










●●●

Žádné komentáře:

Okomentovat